
Discover more from Andròmines
Andròmines #58
Els Galaxy S23 ja tenen data | Apple, com Juan Palomo | 150 milions de televisors amb Android | Microsoft vol la meitat d'OpenAI.
L'actualitat tecnològica en format breu, però amb context.
Els Galaxy S23 arriben el 1 de febrer. Samsung, la primera marca mundial de smartphones, ha convocat el primer Unpacked de 2023, el seu primer acte presencial de presentació des de fa tres anys. Tot apunta que els protagonistes seran els Galaxy S23, anticipant-se unes setmanes al MWC Barcelona igual que els anys anteriors. S’espera que els nous telèfons apostin encara més per la fotografia, amb millors prestacions d’imatge amb poca llum i un captador de 200 megapíxels en la variant S23 Ultra.
A l’interior, està per veure si els nous Galaxy S emblemàtics que es venguin aquí continuaran fidels als processadors Exynos de Samsung o bé adoptaran el nou xip Snapdragon 8 Gen 2 de Qualcomm, tal com la marca ja feia en les unitats per al mercat EUA.
Apple avança cap al ‘tot fet a casa. L’empresa presidida per Tim Cook s’ha proposat ser tan autosuficient com pugui. Després de l’èxit de l’aposta pels processadors de disseny propi (fabricats, això sí, per la taiwanesa TSMC), ara vol que les pantalles dels seus dispositius mòbils també siguin de collita pròpia. Segons Bloomberg, començarà l’any 2024 amb el rellotge Apple Watch, però després els tocarà als iPhones, que actualment porten pantalles de Samsung o de LG segons el model.
Qui també pot preparar-se per perdre el seu principal client als EUA és Broadcom, que obté el 20% de la facturació venent els xips de WiFi + Bluetooth dels iPhones. Sembla que Apple està dissenyant un xip propi per aquesta funció que estaria disponible a partir de 2025.
Igualment, Qualcomm deu estar posant les barbes en remull perquè només li ven mòdems 5G a Apple gràcies a les dificultats d’aquesta per fer funcionar la divisió de mòdems que li va comprar fa tres anys a Intel.
En canvi, Sony pot dormir tranquil·la: els pròxims iPhones continuaran portant càmeres del fabricant japonès. En cap altre cas s’entendria la recent escenificació de l’entesa entre les dues empreses.
150 milions de televisors amb Android. Google va explicar al CES que la seva plataforma de TV connectada, que inclou els aparells amb Google TV, Android TV i Chromecast, ja té 150 milions de dispositius actius, un 35% de creixement interanual respecte als 110 milions amb què va començar 2022.
Comença a ser un rival notable per al líder actual, el sistema Tizen dels televisors Samsung, que a l’octubre presumia de més de 200 milions de televisors en funcionament. Val a dir que fa dos anys Android tenia la meitat de parc instal·lat que Samsung, però creixia el doble de ràpid, sense dubte perquè el fan servir més marques, des de Sony y Philips fins a TCL. Per compensar, Samsung ha començat a llicenciar Tizen a terceres marques, menys conegudes aquí.
El TikTok de Nadia Calviño. Ves per on, mentre en l’edició anterior d’aquest butlletí (i dimarts a la ràdio) us parlava de l’escrutini que diversos governs apliquen a TikTok, sigui pel tractament de dades personals o pels efectes nocius sobre la salut mental, el Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital ha obert perfil propi a TikTok per compartir información útil de la manera más amena e interesante posible. M’amoïna que l’administració pública (també el Govern nostrat) legitimi aquestes plataformes tòxiques amb la seva presència i els meus impostos.
Bielorussia legalitza la pirateria de contingut enemic. El president Aleksandr Lukaixenko ha signat una llei que despenalitza la còpia i distribució de contingut digital (pel·lícules, sèries de TV, música i aplicacions de software) protegit per drets d’autor, sempre que procedeixi d’estats considerats hostils.
La mesura s’emmarca en el suport de Bielorussia a la invasió d’Ucraïna per part de la seva aliada Rússia. De fet, segueix l’exemple rus: des que va començar la guerra, els cinemes russos han continuat oberts i cobrant entrada gràcies a la projecció de còpies pirata de pel·lícules dels EUA.
Festival d’algoritmes
L’apartat dedicat a la tecnologia d’intel·ligència artificial i les seves aplicacions.
Microsoft ha vist el futur i es diu GPT. OpenAI, el laboratori d’intel·ligència artificial creadora dels successius models GPT que hi ha al darrere de serveis com ChatGPT i DALL-E, va rebre l’any 2019 una inversió de 1.000 milions de dòlars per part de Microsoft. Ara l’empresa de software està negociant multiplicar per 10 aquella inversió inicial -situant així el valor d’OpenAI en els 29.000 milions- a canvi de quedar-se amb el 75% dels beneficis fins haver recuperat la inversió, quan passaria a tenir un 49% de la propietat.
Pagaria per veure per un forat les negociacions amb Microsoft, considerant que en el capital d’OpenAI hi ha taurons de Silicon Valley com Peter Thiel, Reid Hoffman i el mateix Elon Musk.
OpenAI es disposa a cobrar per l’ús de ChatGPT. Com que aquests diners han de sortir d’algun lloc, l’empresa ha començat a sondejar alguns usuaris de ChatGPT sobre quin preu estarien disposats a pagar per una versió premium del robot, que oferiria disponibilitat garantida, més rapidesa en les respostes i cap limitació en la quantitat de missatges.
Muskades
Un espai per a les ocurrències d’Elon Musk, l’actual propietari de Twitter.
Twitter algorítmic, tant si el vols com si no. Fins ara, la millor manera d’esquivar la crispació a la xarxa social era aplicar una política estricta de filtratge i blocatge i evitar la cronologia (timeline) algorítmica, triant l’opció ‘Tuits més recents’ que no et mostra tuits d’usuaris a qui no segueixes. Malauradament, el nou règim de Twitter ho posa cada vegada més difícil: l’aplicació de Twitter per a iOS ha començat a mostrar per omissió el timeline algorítmic -batejat com a ‘For you’, a l’estil TikTok-. L’usuari que no el vulgui (recordeu, som només un 3%) es veu obligat a triar cada vegada l’altre amb un gest del dit cap a l’esquerra, perquè no hi ha possibilitat de deixar-lo configurat així. Ara com ara, les aplicacions per a web i Android encara no han fet al canvi.
Els usuaris veterans recordaran que fa anys a Twitter li va agafar complex de Facebook i va forçar breument la cronologia algorítmica com a única opció, sense possibilitat d’evitar-la. Però les queixes van ser tan intenses que l’empresa va recuperar l’opció de triar modalitat i l’ha mantingut fins ara.
M’ajudes?
Encara estic experimentant amb aquest butlletí i t’agraeixo la teva paciència amb els canvis. Però si ja trobes Andròmines interessant, pots recomanar-lo a d’altres persones amb aquest botó. Moltes gràcies!