Andròmines #57
Apple prepara el seu metavers | El turisme efímer de Twitter a Mastodon | Quant es triga a rebentar la teva contrasenya
L'actualitat tecnològica en format breu, però amb context.
L’aposta d’Apple per aquest 2023 és el visor de realitat mixta. Bloomberg assegura que aquest any no hi haurà cap altra gran novetat més enllà de la renovació orgànica dels productes existents.
Les ulleres d’Apple aspiren a jugar en una lliga diferent que les d’Oculus. Segons The Information portaran dues pantalles Sony de resolució 4K que s’ajustaran automàticament a la distància interpupil·lar de l’usuari i es faran anar amb ordres de veu i gestos, sense comandament. L’element més curiós és que la bateria es portarà a la cintura, connectada al visor per cable.
El preu: es parla de 3.000 dòlars. Potser Apple pretén descremar el segment de clients que d’aquí a uns anys estiguin disposats a pagar fins a 100.000 dòlars pel futur Apple Car.
La teva contrasenya de sempre ja no és segura. Amb la potència de hardware disponible actualment, un hacker triga només dos minuts a endevinar una clau de vuit lletres que combini majúscules i minúscules. Hive Systems ha posat al dia la seva taula del temps que cal per trencar una contrasenya pel mètode de la força bruta (provar totes les combinacions possibles) i queda clar que per posar-ho difícil als dolents cal combinar un mínim de 12 caràcters que incloguin lletres, xifres i símbols. A can Xataka han comparat l’evolució en 10 anys i fa por: una contrasenya de 10 caràcters combinats que al 2012 resistia 106 anys d’intents, ara es pot trencar en només tres setmanes.
Les escoles públiques de Seattle demanden les BigTech per perjudicar la salut mental dels joves. El departament d’Educació de la ciutat nord-americana ha portat als tribunals TikTok, YouTube, Facebook, Snap, Instagram i les seves respectives empreses matrius (Meta, Alphabet…) per haver “explotat en benefici propi les ments vulnerables dels joves” i provocat una crisi de salut mental als centres educatius. L’organisme reclama que les empreses li compensin els recursos operatius i econòmics que ha de dedicar a atendre aquesta situació.
Cada vegada més autoritats dels EUA prenen mesures per mitigar els efectes nocius de les xarxes socials en la població. L’any passat, el president Joe Biden va prohibir l’ús de TikTok als telèfons de propietat federal.
Mentrestant, el Govern de la Generalitat de Catalunya presumeix de ser el primer d’Europa amb perfil propi a TikTok per ‘connectar amb el públic jove’. Ens mereixem tot el que ens caigui a sobre.
La gran migració de Twitter a Mastodon: no n’hi ha per a tant. Malgrat les proclames indignades dels tuitaires contra la presa de control per part d’Elon Musk, la suposada marxa generalitzada cap a plataformes alternatives és menys permanent del que alguns voldrien. Durant la primera setmana de gener, Mastodon ha tingut 1,8 milions d’usuaris actius, un 30% menys que els més de 2,5 milions que va assolir a començaments de desembre.
A més de renunciar a l’audiència acumulada a Twitter, marxar-ne té altres problemes. En el meu cas, jo no podria replicar a Mastodon les llistes temàtiques de servei públic que he anat construint a Twitter perquè la majoria dels perfils no hi són.
Per altra banda, els tuitaires que asseguren fugir de Twitter per evitar la crispació podrien quedar-s’hi només desactivant la cronologia algorítmica. Però només ho fem el 3% dels usuaris.
Dit això, si sou a Mastodon podeu seguir-me a @albertcuesta@mastodont.cat. No oblideu saludar!
Festival d’algorismes
L’apartat dedicat a la tecnologia d’intel·ligència artificial i les seves apicacions.
La Xina comença a regular l’ús d’IA generativa. Des d’aquesta setmana s’aplica la norma que vol restringir la creació de deep fakes, el contingut generat o modificat amb intel·ligència artificial que fa semblar que algú ha dit o fet coses que en realitat mai va dir o fer.
La IA generativa és la nova febre de l’or. Mentrestant, a Silicon Valley s’ha desfermat una fal·lera inversora per qualsevol eina que generi text, imatge o so en resposta a una descripció breu. L’any passat es va invertir en aquest sector tant com en el conjunt dels cinc anys anteriors.
Microsoft Word escriurà per tu. Més enllà dels serveis i aplicacions específics d’IA generativa, des de ChatGPT fins a Lensa, el gruix de l’activitat es troba en la incorporació d’aquestes funcions a productes que ja existeixen. Així, Microsoft preveu incloure la tecnologia GPT d’OpenAI al processador de textos Word i altres aplicacions d’Office. Això explicaria per què el gegant del software va invertir fa tres anys 1.000 milions de dòlars a OpenAI. Empresa que, per cert, té entre els seus fundadors a… Elon Musk!
#TICdiacomavui
L’efemèride tecnològica del dia.
16 anys del primer l’iPhone. Steve Jobs va presentar-lo el 9 de gener de 2007 al congrés MacWorld de San Francisco com la fusió d’un telèfon amb un iPod i un terminal d’internet. No va sortir a la venda fins a finals de juny, només als EUA i amb l’operadora AT&T, dins d’un acord d’exclusivitat que s’havia negociat l’any anterior en secret a Barcelona, durant la primera edició del Mobile World Congress que es va fer aquí.
Aquell primer iPhone era molt limitat: portava pantalla de 3,5 polzades, quatre gigabytes de memòria, només era compatible amb les xarxes 2G i no tenia botiga d’aplicacions. Per no fer, era capaç d’enviar ni missatges SMS.