Assortiment d'enllaços #47
iPhones desenfocats | Videojocs filtrats | Xinesos robotitzats | Euros digitalitzats
Selecció diària d’actualitat tecnològica en format breu, però amb context.
Els nous iPhone 14 Pro, desenfocats. No fa ni dues setmanes que es van presentar, i menys d’una que es poden comprar, però els nous mòbils de gamma alta d’Apple han començat a donar problemes, i precisament amb les càmeres, un dels seus atributs més destacats. Diversos usuaris han comprovat que les fotografies fetes amb aplicacions com Instagram, Snapchat i TikTok surten desenfocades. I encara pitjor, el mòdul de càmera fa un soroll molt preocupant, que podeu sentir en aquesta piulada. El problema sembla de software, perquè en tots els casos l’aplicació de Càmera d’iOS 16 funciona bé, de manera que probablement ho resoldran amb una actualització. Però no diu gaire del control de qualitat de software d’Apple.
Aquest no és l’únic problema que Apple afronta amb els iPhone 14. Segons l’analista Ming Chi Kuo, la segmentació per preu entre els quatre nous models no està funcionant: les vendes del nou iPhone 14 Plus de 6,7 polzades (1.159 €) durant el primer cap de setmana han sigut pitjors que les del 13 mini (la variant que Apple ha abandonat aquest any) en el periode equivalent de l’any passat. Hi ha qui diu que per 160 € de més ja et compres directament l’emblemàtic 14 Pro, de 6,1 polzades però amb totes les característiques més avançades.
Es filtra com serà GTA VI. El sisè episodi de la sèrie de videojocs Grand Theft Auto encara ha de trigar un parell d’anys en sortir al mercat, però des d’aquesta setmana circulen per la xarxa 90 vídeos que mostren fragments de partides de la futura aplicació, el que s’anomena gameplays, procedents de les proves d’ús per part dels desenvolupadors. La firma Rockstar Games, editora de GTA, ha reconegut l’autenticitat de les imatges. El suposat responsable de la filtració de contingut, equivalent a les còpies de treball d’una pel·licula encara no estrenada, assegura que també disposa del codi font d’aquest futur GTA6 i de la versió actual GTA5.
Sí, però al meu barri no. Potser recordeu SimCity, el videojoc de 1989 on feies d’alcalde que havia de gestionar el pressupost municipal construïnt nous edificis sense deixar de prestar serveis als ciutadans. Ara podeu jugar amb el navegador web a Sim Nimby. El nom fa referència a l’acrònim NIMBY (Not In My Back Yard, no al meu pati del darrere), i els seus dos creadors diuen que han volgut reproduir l’experiència de tractar amb els activistes locals que s’oposen per sistema a qualsevol mena de canvi urbanístic.
Xina instal·la tants robots industrials com tota la resta del món. Fins no fa gaire, Alemanya, el Japó i Corea del Sud superaven la Xina en adopció de robots a les fàbriques. Però l’any 2021, els xinesos van instal·lar 243.000 d’aquests aparells, un 45% més que l’any anterior. Segons la Federació Internacional de Robòtica, aquesta xifra gairebé iguala els robots instal·lats a la resta del món en el mateix periode.
Un dels motius per a aquesta acceleració és que les polítiques xineses de control dels naixements, com la del fill únic, han fet que la població del país en edat laboral estigui disminuïnt, i quan veus que et faltarà personal, vas preparant les màquines que hauran de fer la seva feina.
Els tentacles de la Xina en robòtica industrial abasten tot el món gràcies a la compra fa sis anys de la veterana firma alemanya Kuka per part del grup xinès Midea, més conegut popularment per la fabricació d’electrodomèstics.
CaixaBank farà el pilot de l’euro digital. Davant el creixement de les criptomonedes, les autoritats monetàries de tot el món treballen en les variants digitals de les monedes de curs legal. Mentre a la Xina ja circula el yuan digital, el Banc Central europeu ha encomanat el prototipus de l’euro digital a un consorci d’empreses on hi ha CaixaBank.
A més de l’entitat bancària nascuda a Barcelona i actualment radicada a València, també hi participen les firmes Worldline, EPI, Nexi i Amazon. La tria d’aquesta última resulta sorprenent, considerant l’interès de la Comissió Europea en evitar l’ús de serveis al núvol ianquis i potenciar els de de matriu europea. Probablement té més a veure amb l’ús de l’euro digital en el comerç electrònic.
Si vigiles amb el phishing potser t’apujarem el sou. El Banco Santander contemplarà la resposta de cada empleat als ciberatacs de phishing o suplantació d’identitat a l’hora de calcular els incentius salarials del personal del seus serveis centrals. Aquest concepte, a discreció del director de cada àrea, determinarà fins al 10% del bonus de l’empleat.
Les coses d'en Zuckerberg
Giphy s’autodevalua per poder ser comprada. Quan Facebook (actualment Meta) va anunciar l’any 2020 la intenció de comprar Giphy, l’aleshores popular cercador d’imatges GIF animades, el preu que volia pagar només es justificaven per les dades que la xarxa social podria capturar cada vegada que un usuari insertés un GIF en una publicació o una piulada. Això va provocar l’escrutini de l’operació per part de diverses autoritats anticompetència, com la del Regne Unit. Per tal que la venda a Meta tiri endavant, els propietaris de Giphy estan fent servir un argument sorprenent: diuen que l’ús dels GIF animats a les xarxes socials va de baixa. Potser han desistit de trobar cap altre comprador tan ben disposat com Zuckerberg a pagar-los 400 milions.