Assortiment d'enllaços #43
El Wordle gratuït s’acaba | Eines per marxar de Spotify | Diagnòstic de Covid amb el mòbil
Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.
Wordle i Paraulògic són els nous mots encreuats. El New York Times ha comprat Wordle, el popular joc on cal endevinar cada dia una paraula de cinc lletres. Si bé diuen que inicialment es podrà continuar jugant-hi sense pagar, el preu pagat d'”uns quants milions de dòlars” fa pensar que en algun moment el NYT situarà el Wordle al darrere del seu mur de pagament. I és que aquesta mena de jocs, com els mots encreuats, generen una gran permanència dels usuaris a la web del mitjà, amb les possibilitats d’ingressos que això comporta.
En fer-se pública la compra de Wordle, Joaquim Campa es preguntava a Twitter si els mitjans catalans s’havien plantejat comprar el Paraulògic, l’altre fenòmen de la categoria. Fa unes setmanes que forma part de la web del diari Vilaweb, però comprar-lo a Rodamots, els seus creadors, no sembla tan senzill, ja que en realitat es tracta d’un clon del joc Spelling Bee, nascut precisament al New York Times. En tot cas, hi ha centenars de clons del Wordle, com els d’aquesta llista que em fa arribar en Joan Montané
Sony compra Bungie per competir amb Fortnite. No són els 68.700 milions que comprar Activision Bizzard li costarà a Microsoft, però els 3.600 milions de dòlars que Sony ha acordat pagar per l’estudi de videojocs Bungie indiquen que la firma japonesa no permetrà que la seva plataforma Playstation es quedi fora dels universos paral·lels. La saga Destiny és el més popular dels títols de Bungie, que assegura que continuarà funcionant de manera relativament autònoma, fins al punt que garanteix la disponibilitat continuada de les seves creacions per a la Xbox de Microsoft.
Epic Games és, amb el seu Fortnite, un dels rivals principals d’Activision i de Bungie. La seva batalla legal contra Apple per les comissions de l’App Store ha començat un capítol nou amb les esmenes que els fiscals de 35 estats dels EUA han presentat contra una sentència que consideren li dóna la raó massa fàcilment a Apple.
Un rànquing de supercomputadors. A Visual Capitalist comparen visualment la rapidesa de càlcul dels cinc supercomputadors més potents que es coneixen al món, a partir de la llista Top500. Al capdavant hi ha el japonès Fugaku, amb 537.000 TFLOPS (teraflops; un teraflop són un bilió d’operacions en coma flotant per segon). El segueixen a molta distància els nord-americans Summit i Sierra i el xinès Sunway Taihulight, tot i que se sospita que a la Xina hi ha al menys dos equips molt més potents. El gràfic té la gràcia d’incloure com a referència tres dispositius de consum: la targeta gràfica Nvidia GeForce RTX390 (36 TFLOPS), la videoconsola Xbox Serie X (12 TFLOPS) i el cotxe Tesla Model S (10 TFLOPS).
El museu de la informàtica. Si mai aneu a Califòrnia i passeu per Mountain View, primer passeu pel Googleplex, la seu de Google, a fer-vos la foto de rigor amb els ninots de les successives versions d’Android. Després és molt recomanable visitar el Computer History Museum, que conté una de les col·leccions més àmplies de dispositius i andròmines informàtiques, si més no des del punt de vista ianqui. El seu conservador en cap Dag Spicer explica en aquesta entrevista quines són les seves peces preferides, que van des del bloc de notes de disseny de Seymour Cray i un prototip del videojoc Pong fins a una de les màquines de xifratge Enigma dels nazis.
Si us fa mandra travessar l’oceà, al britànic Bletchley Park també s’exposen moltes Enigma, i a més podreu visitar el despatx on Alan Turing va treballar durant la Segona Guerra Mundial.
Vodafone porta a la Costa del Sol la seva R+D europea. Barcelona no és l’unica ciutat amb sol i platja per atreure empreses tecnològiques. El grup d’operadores de matriu britànica ha obert a Màlaga la primera fase del seu centre europeu de recerca i desenvolupament. Arrenca amb 40 empleats i n’arribarà a tenir 650 un cop invertits 225 milions d’euros en un periode de cinc anys. Un dels aspectes més intrigants és l’aliança amb Intel per dissenyar xips que anirien destinats als equipaments de xarxa mòbil d’arquitectura oberta OpenRAN, una de les grans apostes de Vodafone per dependre menys dels subministradors tradicionals (Huawei, Ericsson i Nokia). Curiosament, els beneficiaris principals del creixement d’OpenRAN seran les firmes dels EUA, en detriment de les europees.
Com marxar de Spotify. No és que deixar de tenir la música de Neil Young, Joni Mitchell i Nils Lofgren sigui un drama per a Spotify a llarg termini, pero sí prou important com per què el valor de l’empresa a borsa hagi caigut entre 2.000 i 4.000 milions de dòlars aquests dies. Sigui perquè sou fans de Young o perquè esteu tips d’esperar que Spotify ofereixi una modalitat d’audició amb qualitat de CD, si marxeu a algun dels serveis rivals us caldrà passar per alguna de les aplicacions que serveixen per traslladar les llistes de reproducció, preferits i historials que heu acumulat amb els anys d’ús.
La píndola Covid
Diagnòstics de Covid amb el telèfon mòbil. Si ja en teniu prou de furgar-vos el nas i la gola amb un hisop per saber si esteu infectats de coronavirus, us agradarà saber que a la universitat de Califòrnia han creat un sistema que detecta la presència de patògens en la saliva fent servir la càmera del telèfon mòbil, mitjançant una tècnica anomenada LAMP (amplificació isotèrmica mediada per bucle). S’escalfa la mostra de saliva, s’hi aboca un reactiu que amplifica l’ARN viral i amb l’aplicació Bacticount es mesura quant triga tot plegat a il·luminar-se en color vermell fluorescent. Com més ràpid, més càrrega viral. Els investigadors diuen que té la mateixa fiabilitat que una prova PCR, i que l’equip necessari costa menys de 100 euros.