Assortiment d'enllaços #41
Corea del Sud ja és al metavers | Cap a la concentració telefònica | DHL fitxa robots per descarregar camions
Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.
A Corea del Sud ja tenen metavers. Mentre tothom es fixa en Meta, la fugida de Zuckerberg cap al metavers per desmarcar-se de la mala reputació de Facebook, rejovenir la seva audiència i evitar els peatges de Google i Apple, a Corea del Sud ja fa mesos que han arribat a aquest nebulós univers paral·lel: l’operadora SK Telecom va presentar l’estiu passat ifland, una plataforma de mons virtuals amb aplicacions per a Android i iOS. Disponible en 80 països i orientada tant als consumidors, amb sales per a 130 participants, com a les empreses, que poden fer reunions i compartir documents. ifland està vinculat al servei 5G de la companyia, que hi veu prou possibilitat de negoci com per crear una divisió separada.
La filial espanyola de Vodafone també ha començat a fer passes cap al seu propi metavers, centrat en la realitat augmentada.
Microsoft va invocar molt el metavers en l’anunci de la compra d’Activision Blizzard King. És possible que la visió de Satya Nadella sigui més sòlida que la de Zuckerberg. Ens ho podrà començar a demostrar quan els NFT comprats a Call of Duty, posem per cas, es puguin fer servir a Doom.
Cap a la concentració telefònica. Les telecos europees porten anys reclamant a les autoritats que facilitin les fusions entre empreses per tal d’assolir economies d’escala com les que hi ha als EUA i la Xina, on el mercat se’l reparteixen només tres grans companyies, davant la fragmentació de l’europeu entre desenes d’empreses. Segons una enquesta de Bloomberg Intelligence entre directius del sector, Espanya és el mercat d’Europa amb més probabilitat de fusions durant l’any 2022: surt mencionat en un 74% dels casos. La candidata principal a protagonitzar operacions d’aquesta mena és Vodafone, que té nòvios al Regne Unit (Hutchison Three), Itàlia (Iliad)i Espanya, on es parla fa temps d’una fusió amb MásMóvil.
Com a aperitiu de les fusions entre operadores es preveuen integracions entre les diverses filials de torres de mòbil, que les empreses han anar segregant del negoci principal per donar entrada a capital extern que tot seguit dediquen a rebaixar deute. Els rumors més recents apunten a la creació d’un gegant europeu que agrupi les torres de l’alemanya Deutsche Telekom (DT), les de Vantage (abans Vodafone) i les de Totem (abans Orange). La firma resultant seria un rival de pes per a la barcelonina Cellnex, actual líder del sector, tot i que aquesta també ha manifestat el seu interès en absorbir les torres de DT.
DHL contracta robots com a mossos de magatzem. L’empresa de logística ha encomanat a Boston Dynamics 15 milions de dòlars en una quantitat indeterminada de robots industrials Stretch, que es faran servir per descarregar caixes dels camions i empilar-les en pal·lets. L’aparell és bàsicament un braç amb set graus de llibertat, muntat sobre una base mòbil amb càmeres, sensors i bateries, que pot aixecar paquets de fins a 23 kilos de pes. L’empresa s’ha afanyat a assegurar que els nous mossos robòtics no li trauran la feina a cap humà, ja que la indústria de la logística als EUA té 490.000 llocs de treball vacants.
Boston Dynamics, filial de Hyundai, s’ha fet popular pel gos robot Spot i l’acrobàtic humanoide Atlas, però el seu veritable negoci són aparells avorrits com l’Stretch.
Sigfox presenta concurs de creditors. L’empresa francesa gestiona una xarxa d’abast internacional que atèn objectes connectats amb menys consum d’energia i un cost més baix que els serveis de les telecos convencionals, basats en tecnologia celular (NB-IoT, LTE-M) a canvi de permetre un menor volum de dades. Sigfox té cobertura a 75 països diferents: a Espanya és Cellnex qui presta el servei. El geolocalitzador Invoxia que porto amagat a la meva bicicleta es comunica via Sigfox, però també he vist aplicacions en mobiliari urbà i en ramaderia. Sigfox, que té inversors com Intel, Samsung, Salesforce i diverses telecos, continuarà oferint el servei i diu que espera sortir de la situació concursal tan aviat millori la situació pandèmica.
Algú espia els participants als Jocs Olímpics d’hivern. El govern xinès diu que afluixarà una mica les regles del Gran Tallafoc durant les jornades olímpiques, però molts governs occidentals temen que els participants dels seus països tornin amb els telèfons i ordinadors infectats amb programari espia, i per això els recomanen que deixin a casa els seus aparells i viatgin a la Xina nomes amb els dispositius nets que els proporcionen abans de marxar. Les precaucions semblen justificades: l’aplicació oficial dels Jocs, d’instal·lació obligatòria per a tots els participants, conté codi molt sospitós.
Twitch, la nova televisió. La plataforma de directes per internet s’assembla cada vegada més als canals convencionals, fins i tot en les modalitats publicitàries. Acaba de presentar una tarifa plana amb incentius perquè els twitchers incloguin més anuncis en les seves emissions. Els qui es comprometin a emetre en directe més de 40 hores cada mes rebran una quantitat que depèn del temps d’anuncis que emetin cada hora: 500 dòlars per dos minuts, 800 dólars per tres minuts i 1.000 dólars si emeten quatre minuts de publicitat per hora.