Assortiment d'enllaços #40
Jocs d’hivern sense cuiners ni cambrers | Huawei insisteix amb els mòbils | Aparells que funcionen amb l’energia de les ones
Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.
Els Jocs Olímpics d’hivern portaran menys feina. Ara que es debat sobre la conveniència d’organitzar uns Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu català/aragonès, i sobre qui es penjarà l’eventual medalla, és possible que un dels arguments a favor siguin els llocs de feina que l’esdeveniment generarà localment, ni que sigui durant les setmanes de competició. En aquest cas, recomano moderar les expectatives: als restaurants per a atletes i premsa de la vila olímpica dels Jocs d’hivern que són a punt de començar a la Xina no hi ha cuiners ni cambrers humans. Tots els plats, siguin hamburgueses, woks o còctels, són preparats i emplatats per robots i, en alguns casos, servits directament a cada taula per unes plataformes transportadores penjades del sostre. En aquest vídeo de Reuters es veu funcionar tot el dispositiu.
Aparells que funcionen amb l’energia de l’aire. La marca xinesa Oppo, del grup BBK que també inclou Vivo, OnePlus i Realme, aspira a que els dispositius electrònics no s’hagin d’endollar ni carregar per funcionar, sinó que captin l’energia directament de les ones electromagnètiques de ràdio, bluetooth o wifi que hi hagi a l’ambient. La tecnologia, que Oppo denomina Zero Power, farà segur les delícies dels al·lèrgics a les radiacions. No sembla que a curt termini hagi de permetre prescindir de les bateries i els endolls en els telèfons o els ordinadors, però pot tenir sentit en dispsitius connectats de molt baix consum i accés difícil, com els sensors de la internet de les coses (IoT).
El pròsper negoci de Microsoft. L’empresa pilotada per Satya Nadella no tindrà cap problema per pagar la compra d’Activision Blizzard si les autoritats antimonopoli li permeten: a l’últim trimestre de l’any va facturar 51.700 milions de dòlars, un 20% més que al mateix periode de l’any anterior. La principal font de creixement són els serveis al núvol Azure, precisament la divisió d’on procedeix Nadella. Entre les xifres publicades destaca que el servei Teams de videoconferència ja supera els 270 milions d’usuaris actius mensuals. A títol personal he de dir que gairebé em convoquen a més sessions per Teams (i per Cisco Webex) que per Zoom.
Els usuaris de Windows 10 i Windows 11 ja sumen 1.400 milions. Val a dir que Windows va caure fa anys a la segona posició del rànquing de sistemes operatius, superat per Android, que actualment li porta més de set punts percentuals d’avantatge.
Huawei insisteix amb els mòbils. La marca xinesa treu a la venda aquí els P50, els telèfons emblemàtics que porta mesos venent al seu mercat d’origen. Tant en la promoció del P50 Pro com en la del P50 Pocket destaca les impressionants funcions fotogràfiques, passant per sobre del fet que, tot i ser dispositius de gamma alta, només tenen connectivitat 4G (no fan servir xips propis HiSilicon sinó l’Snapdragon 888 de Qualcomm) i que surten amb la versió 10 del sistema operatiu Android (a la Xina porten Harmony OS) sense els serveis de Google. Potser el més sorprenent és que Huawei pretengui vendre el desplegable P50 Pocket per 1.600 € quan el Galaxy Z Flip 3 de Samsung (menys luxós i amb menys memòria, però amb 5G) costa 1.000 €.
Aquest llançament internacional de Huawei obre la ronda de presentacions prèvies al Mobile World Congress de Barcelona, que començarà el 28 de febrer si Omicron no ho impedeix. Samsung ha convocat l’Unpacked dels Galaxy S22 per al dia 9 de febrer.
Els cotxes automàtics acceleren. Aliança entre les firmes alemanyes Cariad, filial de software del grup Volkswagen, i Bosch, un dels principals proveïdors mundials de components d’automoció. Dedicaran 1.000 enginyers a desenvolupar funcions de conducció assistida de Nivell 2 en entorns urbans i rurals, i de Nivell 3 en autovies. Es preveu incorporar els primers resultats als cotxes de les marques del grup VW (que inclou Seat) durant l’any 2023.
Herbert Diess, el cap del grup VW, ja va anunciar fa uns mesos que contemplava aliances en matèria de software.
Off-topic
Què reclama cada bàndol en el conflicte d’Ucraïna. Mentre la Xina va fent demostracions de potència militar en l’espai aeri de Taiwan -l’illa on hi ha la fàbrica de xips més avançada del món-, els nostres diplomats en Tertulianisme fan servir la tensió entre l’OTAN i Rússia a l’Europa de l’Est per exhibir els seus coneixements de Geopolítica, un cop amortitzats els d’Epidemiologia. A Sky News he trobat la millor explicació del que cada bàndol reclama en el conflicte sobre Ucraïna.