Assortiment d'enllaços #4
Spotify en grup | El virus tomba el ‘roaming’ | Un cotxe amb 16 antenes
Recull diari d’actualitat tecnològica rellevant.
El virus tomba el roaming. Les telecomunicacions també reflecteixen l’aturada absoluta del turisme: el trànsit en itinerància (roaming) a les xarxes del grup Vodafone ha caigut un 75% respecte als nivells d’abans de la pandèmia, doncs els abonats han deixat de viatjar entre països i connectar-se a xarxes alienes. La dada ha sortit en la comunicació dels resultats trimestrals de Vodafone España, on l’operadora ha presumit de millores en rendibilitat i quantitat de clients, de 2,4 milions de línies mòbils sense límit de consum de dades, de ser la companyia que gestiona a Espanya més objectes connectats a la internet de les coses (sobretot comptadors d’energia i cotxes) i de que el seu servei de TV no té futbol, però ofereix el 85% de les sèries millor valorades a IMDB i el 91% de les més comentades a Twitter. Parlant de les seves accions contra la pandèmia, el conseller delegat de Vodafone ha assegurat que no li cobren res al gobierno d’Espanya pel servei de dades agregades i anònimes sobre els desplaçaments dels seus clients.
Spotify en grup. Spotify ha activat a les seves aplicacions la función Sessió de Grup, amb què diversos usuaris de pagament poden controlar al mateix temps l’audició de música, aturant i reprenent la reproducció des dels seus dispositius a més d’afegir i retirar cançons de la llista comuna. Cada participant ha d’escanejar un codi de barres del telèfon de l’amfitrió. Imagino que està pensat per als guateques, però també sospito que donarà lloc a bromes i guerres de preferències musicals. Spotify ja tenia les llistes col·laboratives i la Family Mix amb la música que més escolten els membres d’una mateixa família, però aquesta nova Sessió de Grup és la primera en temps real.
Rellotgeria. En un anterior assortiment d’enllaços ressenyava el 20% d’increment interanual en les vendes de rellotges intel·ligents, un mercat de 14 milions de unitats dominat per Apple amb un 55% del total. Però hi ha una altra dada potser encara més interessant que Strategy Analytics no va incloure en el comunicat de prensa: el 22% dels smartwatch que es venen ja disposen de connexió cel·lular a les xarxes de mòbil, majoritàriament mitjançant la 4G. Una questió del tot diferent és si els seus propietaris fan servir o no aquesta funció; això sol dependre del suplement que la seva operadora pretengui cobrar-los per vincular un altre dispositiu a la seva línia habitual.
Automoció connectada. Un cotxe Seat Leon de la nova generació conté 16 antenes, per assegurar la recepció dels diversos senyals que fan funcionar no només la ràdio sinó també l’obertura de les portes y la interconnexió amb els dispositius dels passatgers.
M’ha sorprès descobrir que l’antena de aleta de tauró del sostre del Leon en conté cinc: ràdio, bluetooth, wifi, GPS i control remot de la calefacció. Segons Seat cap model actual de cotxe porta menys de 10 antenes.
En càmeres encara hi ha classes. Un dels pocs punts febles de l’iPhone SE que Apple acaba de treure al mercat -i que probablement serà l’smartphone de l’any- són les seves prestacions fotogràfiques en condicions de poca il·luminació. Això es deu a que ni tan sols el processador A13 Bionic heretat dels iPhone 11 pot compensar que el captador d’imatge del nou SE 2020 no és el mateix que el de l’iPhone XR (2018), sinó el de l’iPhone 8 (2017). Aquest deliciós esbudellament d’iFixit mostra que el component és intercanviable entre els dos models de telèfon.