Assortiment d'enllaços #39
Targetes bancàries amb lector dactilar | Música pirata sobre blockchain | Apple comprarà menys pantalles a Samsung
Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.
Targetes bancàries amb lector dactilar. Samsung ha presentat un xip que inclou les tres funcions d’un sistema d’identificació biomètrica segura, fins ara separades: un lector dactilar, un element segur per emmagatzemar i autenticar les dades i un processador segur per tractar-les. Es pot fer servir per a targetes d’identificació en controls d’accés, però la seva aplicació principal seran les targetes de pagament sense haver de teclejar un codi PIN, com ja es fa en els pagaments amb el telèfon mòbil. Samsung ja col·labora amb MasterCard en aquesta mena de tecnologia.
Gemalto, ara propietat de Thales, ja té una targeta de pagament amb lector dactilar que Visa ha posat en circulació amb diversos bancs, com BNP Paribas i el Banc de Xipre. El nou xip integrat de Samsung rebaixarà el cost d’adopció i en facilitará la popularitat.
HBO puja, Netflix baixa. Les dades de JustWatch sobre consum de vídeo a la carta a Espanya mostren que el desembarcament de HBO Max ha sigut un èxit. Segur que la promoció inicial del 50% de descompte hi ha ajudat, però la plataforma és, amb Disney+, una de les dues úniques que mostren una trajectòria ascendent en el conjunt de 2021. En canvi, els dos líders Netflix i Amazon Prime mostren una tendència continuada a la baixa. Espanya no és l’únic mercat on passa: els resultats de Netflix indiquen que el seu creixement d’abonats s’ha aturat a tot el món, i els inversors l’han castigat: la suma dels valors de Netflix i Disney a la borsa es troba ara 250.000 milions de dòlars per sota del seu màxim històric.
Apple vol dependre menys de Samsung. Samsung i Apple són rivals en el mercat dels smartphones, però al mateix temps la coreana és un dels principals proveïdors de components dels iPhones: són seves, per exemple, la majoria de les pantalles OLED dels telèfons Apple. Però des de 2020 està guanyant pes un subministrador alternatiu: la firma xinesa BOE, que abans proporcionava pantalles LCD, ja fabrica també les OLED d’alguns iPhone 12. Es veu que fins ara no ofereix tanta fiabilitat com Samsung i LG, però The Elec assegura que els iPhone 15 (els de l’any 2023) ja portaran sobretot pantalles OLED de BOE.
Fa un parell d’anys, Samsung va denunciar que una empresa de missatgeria havia desviat cap a la Xina documentació tècnica seva sobre fabricació de pantalles. Però no he aconseguit vincular aquell incident sospitós amb l’aparent millora de qualitat de BOE.
Música pirata sobre blockchain. La plataforma Audius sol posar-se com a exemple de les possibilitats que les cadenes de blocs ofereixen als artistes per rebre una remuneració justa pel consum de la seva música. Tenir Katy Perry i Lil Nas X entre els seus impulsors hauria de ser una garantia, però a Billboard expliquen com és de senzill trobar-hi còpies pirata d’albums de Kanye West, Drake, Nas i altres que no cobren res per les audicions corresponents.
Ethereum intenta posar ordre. Parlant de cadenes de blocs, la fundació que impulsa Ethereum proposa substituir la denominació Eth1 per capa d’execució i la Eth2 per capa de consens, per tal d’evitar usos maliciosos. Ells mateixos reconeixen que es tracta d’evitar que els futurs usuaris hagin d’afrontar un model mental tan confús. La tecnologia del blockchain és molt potent, però encara està molt verda per a la seva adopció generalitzada.
Un club exclusiu de criptoinversors. OrangeDAO és un fons de nova creació que invertirà en empreses incipients de tecnologia web3. Res més natural, doncs, que operi de manera descentralitzada i mitjançant els NFT. A banda de posar-hi diners hi ha un altre requisit per participar a OrangeDAO: cal haver format part d’alguna empresa impulsada per la prestigiosa acceleradora Y Combinator, d’on van sortir Twitch, Dropbox, Airbnb i Stripe, entre altres. Es veu que ja tenen més de 1.000 persones interessades.
No és el primer fons d’inversió reservat a veterans de Y Combinator: al 2017 ja es va crear el Pioneer Fund, amb un funcionament més convencional.
La protagonista del MWC21 no serà al MWC22. A l’edició anterior del MWCBarcelona, pandèmica i de butxaca, la GSMA va suplir l’absència del segon expositor més important, la firma sueca Ericsson, llogant el seu espai habitual del Pavelló 2 de la Fira Gran Via a l’empresa TelcoDR, que ofereix serveis al núvol a les operadores de telecomunicacions. L’edició d’aquest any continua endavant amb intenció de recuperar certa normalitat, inclòs el retorn d’Ericsson, i TelcoDR se’n torna al seu hàbitat natural, el núvol: l’empresa de la consultora Danielle Royston (la ‘DR’ del nom) només hi participarà virtualment.
El negoci dels videojocs. La compra d’Activision Blizzard King per part de Microsoft situarà aquesta empresa al podi d’una indústria, la dels videojocs, cada vegada més pròspera. L’any 2021, els videojocs per a mòbil van facturar 93.000 milions de dòlars, els de consola 50.000 milions i els de PC 37.000 milions. En total, 180.000 milions, el doble que tota la indústria del cinema.
La píndola Covid
Neil Young contra Spotify. El músic canadenc ha amenaçat el servei de música en streaming amb retirar el seu repertori del catàleg. Diu que no vol veure la seva música compartint plataforma amb el podcast de Joe Rogan, un individu que es dedica a propagar desinformació sobre la pandèmia de Covid i dóna ales al moviment antivacunes. Spotify va fitxar Rogan en exclusiva per uns 100 milions de dòlars.
Val a dir que l’amenaça de Young deu afectar només la meitat de la seva producció, perquè fa un any va vendre els drets de l’altra meitat al fons Hipgnosis per 150 milions de dòlars. També cal recordar que Neil Young disposa d’una plataforma pròpia de streaming, el Neil Young Archive, centrat en la qualitat de so, precisament un dels punts febles de Spotify, l’únic dels grans serveis que encara no permet escoltar la música amb qualitat de CD.
Off-topic
It’s Only Rock’n’Roll. Sempre m’han interessat els detalls logístics de les gires dels grups de rock. Al fòrum IORR.org descobreixo que els Rolling Stones solien traslladar-se a bord d’un avió Boeing B767-35D decorat amb el seu logotip. L’explota comercialment l’empresa Aeronexus de xarters de luxe. Porta la matrícula ZS-NEX i els seus desplaçaments es poden seguir a FlightRadar24, tot i que no sempre va disfressat de Stones.