Assortiment d'enllaços #37
Els xips esperen la pluja | El fracàs de l’iPhone 12 mini | Instagram es posa a dieta
Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.
El nom fa la cosa. En la versió de l’aplicació Podcasts que s’inclourà en el sistema iOS 14.5, Apple canviarà el terme subcriure’s per seguir. Es veu que el concepte de subscripció tira enrere algunes persones perquè ho vinculen a l’obligació de pagar.
Personalment trobo molt més preocupant la confusió sobre el significat de podcast, que ha passat de ser un àudio que reps automàticament amb qualsevol aplicació d’audició a incloure també els inclosos en plataformes tancades com Spotify, o fins i tot els que senzillament s’han d’escoltar directament a la pàgina web que els acull.
El MWC de Barcelona en la corda fluixa per segona vegada. Després de la baixa d’Ericsson, el seu rival Nokia també s’ha desmarcat del congrés presencial, igual que altres empreses de menys pes com Oracle i Sony. L’organitzador GSMA assegura que el certamen seguirà endavant en format híbrid.
La sequera amenaça els xips. Taiwan pateix la pitjor sequera des de fa 56 anys, fins al punt que alguns fabricants de xips han hagut de recórrer al subministrament en camions cisterna de l’aigua que els cal per mantenir la producció en marxa. El gegant TSMC disposa de reserves fins al mes de maig, coincidint amb l’inici de la temporada del monsó i les pluges torrencials que porta vinculades, que permetran alleujar l’escassetat del líquid element.
Samsung continua desempaquetant. La pandèmia ha regirat tot el calendari anual de llançaments de tecnologia. Samsung va adelantar a mitjans de gener la presentació dels Galaxy S21, i ara ha convocat per al 17 de març un nou acte, l’Awesome Unpacked, on s’espera que presenti nous models de la serie Galaxy A, que sol oferir la majoria de les prestacions de la gamma emblemàtica S a un preu més assequible retallant una mica en la qualitat dels materials.
El fracàs de l’iPhone 12 mini. Apple ha retallat un 20% les comandes de producció d’iPhones als seus proveïdors durant el primer semestre de 2021 respecte a les previsions que va fer al desembre. Però la reducció no afecta tots els models per igual: Apple ha rebaixat un 70% la quantitat d’iPhone 12 mini, reflectint la baixa demanda d’aquesta variant del dispositiu. Sembla que els que preferim telèfons relativament petits (pantalla de 5,4 polzades) no ens hauríem de fer il·lusions sobre un futur iPhone 13 mini.
El primer satèl·lit català ja té nom. Es dirà Enxaneta i l’han bajetat els nens espectadors de l’informatiu InfoK del canal Super3. El nom triat ha rebut 1,840 vots dels 9.100 registrats en total. Servirà per donar connectivitat a sensors distribuits pel territori català i està previst enlairar-lo des de Kazahstan el dia 20 de març. El compte enrere es pot seguir a ensposemenorbita.cat.
Les coses d'en Zuckerberg
Instagram a dieta. Facebook treu una versió lleugera de la seva aplicació fotogràfica Instagram, amb l’objectiu de captar usuaris en els països emergents on la majoria dels telèfons no tenen prou memòria per executar l’aplicació normal. El nou Instagram Lite està disponible per a Android i només pesa 2 megabytes. Tot i això, encara és millor el que faig jo: no tenir instal·lada cap aplicació de Facebook.
La píndola Covid
Recordeu els escàndols recents perquè autoritats s’havien fet vacunar ells mateixos i algun familiar, suposadament per no malbaratar les dosis sobrants dels vials? Doncs als EUA és més difícil que això passi: mig milió de persones s’han inscrit a la web Dr. B, que posa en contacte gent disposada a desplaçar-se en l’últim moment a centres de vacunació que disposen de dosis que d’altra manera haurien de llençar.
Tal dia com avui
Aquest 10 de març commemoren els 145 anys de la primera trucada de telèfon registrada de la història. La va fer l’escocès Alexander Graham Bell per parlar amb el seu col·laborador Thomas Watson, que era a l’habitació del costat. Per això és habitual atribuir a Bell la invenció del telèfon, però qui el va inventar realment és l’italià Antonio Meucci, immigrant als EUA com Bell, que va inscriure abans que aquest la patent d’un sistema idèntic, però no va tenir prou diners per mantenir-la vigent, mentre Bell comptava amb el suport econòmic de la poderosa Western Electric.