Assortiment d'enllaços #35
Ciberataquen els fabricants de vacunes | Amazon reunifica Irlanda | Calculadora de risc de Covid-19
Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.
Guanyar-se la vida caçant defectes de software. Les conseqüències econòmiques i de reputació d’un forat de seguretat poden ser tan greus que les empreses ofereixen recompenses cada vegada més substancioses als especialistes que trobin defectes en els seus productes. La mitjana és de 979 dòlars per error trobat, però els més greus es paguen quatre vegades més. Hi ha al menys nou persones que porten guanyat més d’un milió de dòlars fent aquesta feina i tretze més que han ingressat mig milió. Les dades procedeixen de la plataforma HackerOne, que fa d’intermediària entre grans empreses i els hackers bons que es dediquen a trobar-hi febleses.
Microsoft vol millorar el català de Bing. L’interès de les tecnològiques per incorporar el català (i altres idiomes) als seus productes està accelerant. Després de les iniciatives en curs a Apple, Amazon i Google, ara és Microsoft qui contracta catalanoparlants per revisar la qualitat dels resultats al cercador Bing. Ofereixen fins a 20 hores setmanals de feina des de casa i si teniu un ordinador amb Windows 10 us hi podeu inscriure a la web de Lionbridge, la mateixa agència que va gestionar les gravacions de frases per a entrenar Google Assistant.
El futur del cinema és el teu televisor. Disney havia previst captar entre 60 i 90 milions d’abonats entre el seu llançament fa un any (als EUA, aquí va arribar quatre mesos després) i el 2024. Però gràcies a la pandèmia, el servei de vídeo a la carta, que inclou les filmoteques de Disney, Pixar, Marvel i National Geographic, ja ha superat aquell objectiu, amb 73,7 milions d’usuaris de pagament. Cada vegada serà més habitual que les grans produccions s’estrenin directament a la xarxa, en molts casos pagant un suplement sobre la quota mensual, com Disney+ va fer al setembre amb Mulan. Compreu més crispetes per al microones.
Amazon reunifica Irlanda. Un abonat a Prime Video resident a Ballyclare es va queixar a Amazon de no poder veure al servei els partits de la Copa de Nacions de rugby. L’empresa li va respondre que era lògic, perquè només tenen els drets d’emissió al Regne Unit i Ballyclare és a Irlanda del Nord. El problema és que fins ara, Irlanda del Nord forma part del Regne Unit. La conya es va propagar per Twitter fins que Amazon es va disculpar per l’error geopolític del seu servei d’atenció al client. Però no he trobat enlloc si l’aficionat al rugby ha pogut veure el partit.
Més disculpes. Les de Sundar Pichai al comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton. El conseller delegat de Google va haver de fer una videotrucada a Breton en fer-se públic un document intern de 60 pàgines que detalla l’estratègia de l’empresa per atacar la Comissió Europea i desprestigiar Breton en particular, en el marc de les intencions de Brusel·les d’imposar una línia més dura en el tracte a les tecnològiques nord-americanes. L’argument de Pichai: ell no sabia res del document. En els tres últims anys, Google acumula 8.250 milions d’euros en multes de la Comissió per diverses pràctiques anticompetitives.
Les píndoles Covid
Ciberatacs a les empreses de vacunes. Microsoft ha detectat intents d’intrusió en els sistemes informàtics de set empreses farmacèutiques i investigadors de Canadà, França, la Índia, Corea del Sud i els EUA que treballen en vacunes contra la Covid-19. L’empresa acusa dels atacs tres grups diferents: el rus Strontium (aka Fancy Bear) i els nord-coreans Zinc (aka Lazarus) i Cerium i assegura que al menys els dos últims tenen el suport del govern de Pyonyang.
El vicepresident de seguretat de Microsoft reclama als governs del món que col·laborin per aturar els ciberatacs a institucions sanitàries, recordant els nombrosos incidents de ransomware contra hospitals.
Compravenda de falses PCR negatives. L’exigència d’aportar una prova PCR amb resultat negatiu per entrar a diversos països (Espanya inclosa) ha disparat la demanda d’aquests certificats a la web fosca (via). Esclar que no cal internet: a l’aeroport CDG de París han detingut set individus venent certificats PCR falsos per preus entre 15 o 300 euros.
Calculadora de risc de Covid-19. Si teniu intenció de reunir-vos amb molta gent, amb aquest mapa interactiu de l’Institut Tecnològic de Georgia i la Universitat de Stanford podreu calcular la probabilitat de que coincidiu amb una persona infectada de Covid-19 segons la quantitat d’assistents a l’acte i del biaix de certesa, assumint que per cada cas diagnosticat n’hi ha entre cinc i 10 que no. Les dades procedeixen de fonts oficials i el nivell de detall varia segons el país: aquí la subdivisió és només per provincies. Ara mateix, el risc de compartir espai amb un infectat de Covid en una reunió de 50 persones varia entre el 54% de LLeida i el 63% de Girona.
El desgavell de les aplicacions anti-Covid. La descoordinació en el desplegament d’aplicacions mòbils per informar els ciutadans, fer autodiagnòstic i provar de controlar la propagació del coronavirus arriba a tal extrem que només per a iPhone, al món existeixen 493 aplicacions diferents de 98 països. Un investigador ha examinat les 359 que ofereixen notificació i rastreig de contactes, i resulta que les úniques que són de fiar són les 47 fan servir el sistema de Google i Apple que respecta la privadesa de les dades personals, com el RadarCOVID del govern espanyol.
Tota la resta pretenen accedir a la localització, a la càmera, al micròfon, a les fotos o als contactes de l’usuari, sense que en la majoria dels casos hi hagi res que ho justifiqui.