Assortiment d'enllaços #21
Explotar els ‘riders’ i collar els restaurants | Miguel Bosé, el conspiranoic | 650 diputats virtuals
Recull diari d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.
Explotar els ‘riders’ i collar els restaurants, negoci rodó. Les pràctiques dubtoses dels serveis de lliurament de menjar a domicili comencen a quedar al descobert. El Gobierno prepara una llei que obligarà les empreses a donar d’alta com a empleats els riders que ara funcionen com a autònoms, i això posarà en qüestió el seu model de negoci. Un negoci que per altra banda consisteix a cobrar comissions abusives. Aquest fil sobre Glovo i Deliveroo a Barcelona mostra que alguns restaurants que els confien el repartiment paguen comissions superiors al 40% sobre l’import del tiquet.
A Nova York passa el mateix amb el veterà GrubHub, que fins i tot cobra per les comandes que els clients passen a recollir personalment pel restaurant. GrubHub, per cert, acaba de ser comprada per la britànica JustEat, ferint l’orgull patriòtic dels nord-americans que esperaven que se la quedés Uber. Han pagat 6.500 milions, o sigui que el negoci funciona.
Tal com es va comprometre el mes passat, Twitter ha començat a marcar els tuits que vinculen els desplegaments de xarxes 5G amb la propagació del coronavirus, afegint-hi un enllaç que porta a una pàgina amb informació fiable que desmunta la conspiranoia. Amb aquest sistema la xarxa evita ser acusada de censurar contingut, tot i que no li va estalviar les ires de Donald Trump.
Malauradament, ara com ara només deu funcionar als EUA, doncs el fil de Miguel Bosé contra les farmacèutiques, les vacunes i la 5G apareix sense la marca, de manera que haurem de confiar que algú segueixi el consell de Bill Gates recollit a El Mundo Today: apagar Bosé i tornar a engegar-lo, que fa massa temps que no s’actualitza.
Més sobre Twitter, que no para de provar novetats. Per una banda, alguns usuaris s’han trobat amb noves opcions per reaccionar a un tuit, més enllà de respondre-hi, fer RT o marcar-lo amb un cor. D’aquesta manera s’aproximaria a les reaccions que Facebook va afegir al clàssic M’agrada, que poden ser fins i tot en sentit negatiu. Però la funció en proves que espero ver aviat incorporada a Twitter és la que abans de deixar-te fer RT d’un tuit que conté l’enllaç a un article et suggereix que el llegeixis. El 59% dels enllaços publicats a Twitter no reben ni un sol clic. Aquest problema de compartició compulsiva no és exclusiu de Twitter: el 70% dels usuaris de Facebook comenten els articles científics després de llegir-ne només el títol.
Els parlaments virtuals no són només els que aquests mesos han celebrat sessions per videoconferència. A This MP Does Not Exist han generat una càmera legislativa completament fictícia passant les fotografies oficials de 745 diputats del Regne Unit per un algoritme d’aprenentatge automàtic que s’ha inventat les imatges de 650 parlamentaris inexistents, assignant-los noms i circunscripcions també generats a partir dels de més de 2.000 legisladors reals. No sé exactament per a què serveix, però m’ha fet venir ganes d’aplicar la xarxa neuronal RunwayML als 135 escons del Parlament de Catalunya.
Amazon i Microsoft deixaran de vendre tecnologia de reconeixement facial, si més no a la policia i altres cossos de seguretat i mentre el Congrés dels EUA no revisi la normativa al respecte. Les dues empreses s’afegeixen així a IBM, que dilluns va abandonar la comercialització de sistemes de reconeixement facial, tot i deixar oberta la porta a aplicacions que no siguin de propòsit general.
En qualsevol cas, l’absència dels tres gegants citats no farà desaparèixer el reconeixement facial ni els seus biaixos, o sigui encara caldran aplicacions com Anonymous Camera, que difumina o tapa automàticament els rostres de les persones que surten en una foto, tal com el xat de mòbil Signal ha començat a fer fa uns dies.
Apple ha retirat l’aplicació Pocket Casts de l’App Store xinesa, a instàncies del govern xinès. Aquest va exigir als creadors de Pocket Casts la censura dels podcasts que informen i opinen sobre els disturbis a Hong Kong, i com que s’hi van negar, l’Administració Xinesa del Ciberespai ha reclamat a Apple que la doni de baixa del catàleg. Pocket Casts és una excel·lent aplicació per descarregar i escoltar podcasts amb mòbils Android i iOS, i que les autoritats xineses es dediquin ara a censurar aquesta mena de contingut dóna idea del pes que està assolint el mitjà.