Assortiment d'enllaços #17
Renteu-vos les mans amb l’smartwatch posat | Europa vol baixar dels núvols ianquis | Microsoft canvia periodistes per robots
Recull diari d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.
Rentar-se les mans amb l'smartwatch. La primera recomanació de l’OMS per evitar contagis de coronavirus té a veure amb l’higiene: rentar-se les mans. Si sou usuaris de rellotge intel·ligent no teniu cap excusa per oblidar-vos de practicar aquesta senzilla acció. Fitbit (Clean Cues) i Samsung (Hand Wash) tenen aplicacions per als seus rellotges Versa i Galaxy Watch que us recorden cada hora la necessitat de rentar-vos les mans i us cronometren durant 20 segons mentre ho feu. Per als Apple Watch existeix Hand Washing Timer, que fa la funció de cronòmetre, si bé els recordatoris horaris s’han de programar manualment com a alarmes normals.
Si no teniu smartwatch però navegueu per la web amb Chrome (o amb Brave), podeu instal·lar el complement Washiewash i configurar-lo perquè us avisi cada hora.
Europa vol baixar dels núvols ianquis. Els governs d’Alemanya i França promouen la creació de GAIA-X, una plataforma de dades i serveis al núvol que vol ser l’alternativa europea als gegants Amazon (48% de quota de mercat, segons Gartner), Microsoft (16%), Alibaba (8%) i Google (4%). GAIA-X tindrà una estructura descentralitzada, amb tres nivells (edge, fog i cloud) i respectuosa amb la protecció de dades, evitant l’escrutini de contingut que el govern d’EUA pot imposar a les empreses d’internet d’allà encara que tinguin els servidors aquí. De fet, GAIA-X podrà tenir servidors fora de territori europeu si els seus clients ho necessiten, però estaran subjectes igualment als principis digitals europeus.
En la creació de GAIA-X participaran 100 empreses i institucions acadèmiques de 17 països, però només han trascendit els noms de les alemanyes SAP, Siemens, Bosch i Deutsche Telekom i la francesa Atos. GAIA-X es constituirà com a entitat sense afany de lucre amb seu a Brusel·les i es pretèn que comenci a funcionar a principis de l’any que ve. Els ministres alemany i francès d’Economia presentaran demà el projecte per videoconferència, però prèviament han volgut afermar la sobirania tecnològica europea rebutjant una proposta de participació de Microsoft.
La iniciativa de GAIA-X no és el primer intent europeu seriós de plantar cara al domini de les empreses nord-americanes d’internet. Recordem el cercador web Qwant, creat a França amb finançament del Banc Europeu d’Inversions i de l’editorial alemanya Axel Springer. El seu funcionament és excel·lent i demostra que una altra internet és possible.
Remove China Apps no ha durat ni dues setmanes a la Play Store. Google l’ha retirat avui del catàleg, després d’haver sigut descarregada més d’un milió de vegades en només 10 dies. Com indica el seu nom, l’aplicació servia per esborrar els títols d’origen xinès que tens instal·lats al teu mòbil, i era especialment popular a la India, que passa per una època d’especial tensió amb la Xina per la disputa fronterera al Caixmir. Creada per una empresa índia i promocionada a les xarxes amb l’etiqueta #boicotXina, Remove China Apps marcava títols xinesos com TikTok i CamScanner, però també Zoom, amb seu a Califòrnia però fundada per un xinès. En canvi, no detectava les aplicacions preinstal·lades als telèfons de marques xineses.
Periodistes per robots. Microsoft ha començat a acomiadar periodistes i substituir-los per robots, o més exactament per algoritmes d’intel·ligència artificial. Els redactors despatxats treballaven fins ara gestionant el contingut informatiu que apareix al portal MSN.com i a les aplicacions Microsoft News de diversos països. Als EUA són 50 els professionals afectats i al Regne Unit més de 25. Encara són una minoria dels 800 periodistes que treballen a Microsoft News, però la tendència a l’automatització sembla imparable, sobretot en casos com aquest, on es tracta d’agregar contingut aliè més que de crear-ne d’original.
Grindr, l’aplicació mòbil de contactes entre persones LGTBI, eliminarà de la seva pròxima versió el filtre d’etnicitat que ara permet buscar només persones d’un color determinat de pell, a més d’altres atributs com l’edat, l’alçada i el pes. Ho fan per solidaritzar-se amb les protestes per la brutalitat policial als EUA contra els afroamericans. No falta qui diu que ja era hora, perquè feia anys que s’acusava Grindr d’hipocresia per portar a terme campanyes contra el racisme mentre mantenia a l’aplicació el filtre que ara retirarà.
El mercat de processadors per a xarxes i terminals de telecomunicacions s’anima. Mentre el govern Trump intensifica l’assetjament de Huawei, prohibint l’ús de maquinària i software d’EUA per dissenyar i fabricar components i productes per a Huawei (vaja, com si et venc un llapis i et dic què pots escriure amb ell), sembla que l’empresa xinesa ha anat acumulant prou existències de xips nord-americans -sobretot processadors Intel per als equipaments de xarxa- com per seguir funcionant durant dos anys.
Simultàniament, com que la xinesa SMIC encara trigarà cinc anys a tenir una capacitat competitiva amb la de TSMC -que ha deixat d’acceptar comandes de xips de Huawei per ordre de Trump-, Huawei haurà de recórrer a altres proveïdors de xips per a mòbils com MediaTek, que espera veure com les comandes que li fa el gegant xinès per als seus mòbils es tripliquen aquest any.
Altres marques xineses ja es curen en salut per si els EUA amplien l’abast de les seves prohibicions: Oppo ha confirmat que dissenyarà els seus propis processadors, i ha fitxat una gran quantitat d’enginyers procedents de TSMC.