Assortiment d'enllaços #14
El robot 5G que et renya si et veu sense mascareta | Trump contra Twitter | Nissan marxa
Recull diari d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.
SK Telecom i la filial coreana d’Omron han creat un robot autònom que detecta els empleats d’una empresa que no porten posada la mascareta o no mantenen la distància de seguretat necessària per evitar contagis, i s’hi acosta per indicar-los que ho facin. També porta una càmera tèrmica per mesurar la temperatura corporal de les persones i avisar en cas de febre. L’enginy està connectat per 5G a la xarxa de l’operadora, que és on s’executen els algoritmes de detecció. També inclou un dispensador de gel hidroalcohòlic i esprais que li permeten desinfectar una superfície de terra de 30 metres quadrats en menys de 10 minuts. Trobo que és encara més sofisticat i menys amenaçador que els gossos robòtics Spot amb que un hospital de Boston fa el triatge inicial dels pacients.
Nissan tancarà les tres fàbriques que té a Catalunya, enviant a l’atur 3.300 empleats directes i una quantitat encara per determinar dels 20.000 indirectes. La mesura s’emmarca en la reestructuració general de l’automoció a Europa i ja la comentaran els especialistes del ram, però l’aliança Renault-Nissan-Mitsubishi no sembla mal orientada cap a la nova mobilitat. Ara l’elèctric més venut del món és el Tesla Model 3, però abans ho havia sigut el Nissan Leaf i entre aquest i el Renault Zöe ja porten venudes 800.000 unitats.
El grup és soci preferent de Waymo, la filial de cotxes autònoms d’Alphabet (Google); va ser dels primers a adoptar Android Automotive (no confondre amb Android Auto); té un laboratori d’innovació digital a Tel Aviv en col·laboració amb el govern d’Israel; i la seva filial de capital risc va invertir fa pocs mesos 30 milions en una empresa de ciberseguretat per a cotxes connectats.
Una altra qüestió és si per produir cotxes elèctrics, que són de mecànica molt més senzilla i on la personalització es fa amb software, resulta més eficient reformar una fàbrica de cotxes convencionals com les d’aquí o construir gigafactories de nova planta com les de Tesla.
El Tribunal General de l’Unió Europea ha anul·lat la decisió de la Comissió Europea (CE) de 2016 que prohibia el grup CK Hutchison, de Hong Kong, comprar O2 UK, la filial britànica de Telefónica, per més de 12.000 milions d’euros. L’argument de l’aleshores comissària de Competència, Margrethe Vestager (ara vicepresidenta digital de la CE), era que fusionar les respectives marques de telefonia mòbil Three i O2 reduiria la competència en el mercat i faria pujar els preus als consumidors. Ara el tribunal diu que això no va quedar demostrat, però ja és aigua passada. O2 UK és una de les dues filials de Telefónica que creix més que la matriu espanyola i després de descartar treure-la a borsa a causa del Brexit, fa poques setmanes ha acordat fusionar la seva xarxa de mòbil amb la de fix de Liberty Global, que opera amb la marca Virgin, creant així la telco més gran del Regne Unit.
Facebook va determinar el resultat de les eleccions nord-americanes de 2016 que van portar Donald Trump a la Casa Blanca. A les d’aquest any el protagonista serà Twitter. Aquesta setmana, el president dels EUA va fer un parell de tuits criticant la validesa dels vots per correu. De seguida, Twitter els va marcar públicament per primer cop com a informació dubtosa. I aquí es va desfermar l’ira de Trump i els seus partidaris, acusant Twitter d’atemptar contra la seva pròpia llibertat d’expressió i censurar les opinions conservadores en general. Tot seguit va amenaçar les xarxes socials amb prendre mesures, amenaça que ha complert promulgant un decret executiu que permetria els reguladors federals acusar les xarxes socials de censura quan suspenen perfils d’usuari o retiren publicacions.
En realitat sembla poc probable que la rabieta de Trump superi l’escrutini judicial, però caldrà esperar les reaccions. Mentrestant, crida l’atenció com Mark Zuckerberg ha provat de mantenir-se al marge, amb unes declaracions on es desmarcava de la posició de Twitter, tot dient que les empreses privades no haurien de ser els àrbitres de la veritat, com intentant evitar que l’afer acabi esquitxant també Facebook. Dubto que ho aconsegueixi. En qualsevol cas, la meva opinió és que tots plegats, polítics i ciutadans, hem acabat donant massa importància al que passa o deixa de passar a les xarxes, i no sembla que hi hagi marxa enrere.
Junt amb el teletreball, l’ensenyament per via telemàtica s’ha imposat per culpa del coronavirus. Però els estudiants han de tenir dues coses per assistir a les classes virtuals: un ordinador i connexió a Internet. A Filadèlfia s’havien empescat una manera curiosa d’evitar l’escletxa digital: instal·lar punts d’accés wifi en alguns aparcaments perquè els estudiants puguin anar-hi en cotxe a connectar-se. Finalment les autoritats ho van descartar, però trobo que una societat on les famílies es poden permetre un vehicle però no una bona connexió domèstica té canviades les prioritats.
Tot i que Samsung n’estigui marxant, la realitat virtual (RV) no està morta, només havia sortit a canviar-se el nom. Qualcomm assegura que durant els pròxims 12 mesos, marques com Panasonic, Oppo i Nreal vendran visors de realitat extesa (XR) basats en el seu xip Snapdragon XR1, pensats per a connectar-se mitjançant USB-C a smartphones amb els processadors Snapdragon 855 i 865. A partir de l’any següent s’esperen models amb xip XR2 completament autònoms, connectats per 5G i wifi 6. Aquests són els que interessen de debó les 15 telcos de tot el món que dónen suport al sistema. Tot i això, hi ha qui té pressa: XRSpace, l’empresa de Peter Chou (abans a HTC) ja ha presentat el Mova VR amb 5G, que vol vendre a Taiwan a partir del trimestre que ve.