Andròmines #60
El català torna a Google | Els iPhone 15 són menys cars que els 14 | Provant (o no) els missatges d'emergència.
L'actualitat tecnològica en format breu, però amb context.
Salutacions cordials als lectors d’aquest butlletí, en especial als nous subscriptors. Tenia previst enviar aquesta edició el divendres 8, però com us explicaré tot seguit, la cosa es va complicar, tot i que per un bon motiu. Confio poder regularitzar aviat la freqüència d’enviament.
El català recupera la visibilitat perduda a Google. El divendres, Google va anunciar al seu blog que havia modificat el seu algoritme per millorar el tractament de les cerques multi-idioma, una millora que alguns usuaris catalanoparlants ja havien observat des de l’última setmana d’agost. Tot i que el canvi beneficia molts altres idiomes no majoritaris del món, l’empresa va agraïr específicament en un tuit l’ajuda dels usuaris catalanoparlants i de l’Aliança per la presència digital del català.
La intervenció de Google serveix per revertir la caiguda de trànsit procedent dels cercadors en les versions en català de moltes webs, que va començar a mitjans de 2022. Després d’analitzar el trànsit de més de 600 webs col·laboradores, a l’Aliança vàrem xifrar en un 66% la quantitat de webs afectades i que les visites perdudes per la versió en català anaven a la versió en espanyol en el 80% dels casos. El resultat d’aquest estudi és l’informe que a primers de juny es va fer arribar als departaments d’enginyeria de Google i Microsoft.
Aquest informe ens va acreditar com a interlocutors tècnics vàlids davant les dues empreses, i des d’aleshores hem estat col·laborant discretament amb elles per resoldre el problema, fins que hem pogut fer públics els resultats, que han sigut molt ben acollits pels mitjans.
A l’Aliança agraïm i valorem positivament la intervenció de Google, però considerem que encara hi ha marge de millora. Per això ens proposem reforçar el dispositiu propi de monitoratge del posicionament del contingut web en català.
L’Aliança per la presència digital del català és una coalició formada per 10 entitats de la societat civil, actives en la defensa de la llengua: Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació .cat (que exerceix la secretaria tècnica, amb la meva coordinació), Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llul, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC. Es va constituir el 21 de març a instàncies del Govern de la Generalitat de Catalunya per resoldre el problema del posicionament web del català. En paral·lel també té objectius en altres àmbits, com l’automoció, els electrodomèstics, les xarxes socials i la intel·ligència artificial.
Protecció Civil prova les alertes al mòbil. Avui esperava poder mostrar-vos en un vídeo com funciona el sistema ES-ALERT d’avisos d’emergència al mòbil aprofitant el simulacre que el Departament d’Interior ha fet en comarques com la meva, però només tinc un vídeo del meu mòbil esperant rebre l’alerta a les 10:00, perquè a mí no m’ha arribat. Com que altres persones sí que l’han rebut, he notificat la incidència amb el formulari habilitat.
Sospito que el meu cas té a veure amb que el meu mòbil porta dues targetes (una SIM física i una eSIM, de la mateixa operadora) i que al lloc de casa on sóc estic connectat per VoWiFi per tenir més qualitat de connexió, tot i que el sistema requereix igualment senyalització de la xarxa mòbil. He consultat a la meva companyia i n’espero resposta.
Si voleu saber la diferència entre els missatges CellBroadcast i un SMS convencional i per què no amenacen la vostra privadesa, podeu llegir això de 2020 i això de 2022.
La Generalitat de Catalunya envia els missatges mitjançant la plataforma única estatal ES-ALERT. La pantalla d’enviament del simulacre de Barcelona capital tenia aquest aspecte.
Els iPhone 15 arriben amb sorpresa
Apple va fer ahir dimarts el seu tradicional aplec de setembre on presenta les andròmines que espera vendre per milions durant la temporada nadalenca. Al diari ARA trobareu la meva crònica de l’acte, i a la web d’Apple la informació dels nous telèfons iPhone 15 Pro i 15 Pro Max, iPhone 15 i 15 Plus, els rellotges Apple Watch Serie 9 i Apple Watch Ultra 2 i la nova versió dels auriculars AirPods Pro, que ara es poden carregar amb USB-C. Com que ja sabeu fer clic us estalvio repetir les característiques i especificacions com fan la majoria dels articles. Però sí que vull destacar alguns aspectes:
Apple abaixa preus! Per primera vegada en molt de temps, els nous dispositius no són més cars que els models de l’any anterior, sinó que la majoria dels models són una mica menys cars. Els preus es poden consultar a la botiga d’Apple. Això és notícia perquè la marca solia mantenir els preus en dòlars als EUA, però apujar-los en algunes regions com la nostra UE per compensar el canvi de divisa USD/EUR. Com que aquest s’ha estabilitzat, ara es pot permetre abaixar una mica el preu.
Encara hi ha classes. Els dos models bàsics iPhone 15 (6,1”) i 15 Plus (6,7”) hereten dels 14 Pro la illa dinàmica, el nom que Apple dóna a la zona de la pantalla que envolta la càmera frontal i el sensor de proximitat i que pot mostrar notificacions. Sospito que restringir-la als models més cars li treia atractiu de cara als creadors d’aplicacions, que ara hi poden estar més interessats perquè el mercat potencial s’amplia.
En canvi, Apple continua reservant als models Pro (a partir de 1.219 €) la funció Always On Display de pantalla sempre activa, que mòbils Android molt més econòmics sí ofereixen.
També només els Pro tenen USB 3 (la modalitat d’alta velocitat de transferència de dades) en el nou connector ¡USB-C!
USB-C?. Tots els iPhone 15 abandonen el connector privatiu Lightning -exactament 11 anys després d’aparèixer amb l’iPhone 5- per adoptar l’USB-C, cedint a la imposició de la Unió Europea d’un cable únic.
Apple hauria preferit saltar-se aquesta etapa i prescindir completament dels connectors físics, com ja va fer amb el minijack d’auriculars, però necessita un periode de transició que serà especialment mal acollit als EUA, on la majoria dels usuaris que poden ajudar-te si et quedes sense bateria només podran oferir-te encara un cable Lightning.
Ara nosaltres també podem demanar auxili al cel. La funció de missatges d’emergència via satèl·lit introduïda amb els iPhone 14 es manté als 15. La novetat és que, un any després, ara també la podran fer servir els clients espanyols.
La connectivitat via satèl·lit s’ha ampliat amb l’opció de demanar assistència en carretera. Però només als EUA, mitjançant un acord amb l’AAA -l’entitat homòloga allà del nostre RACC- que ofereix gratuitament el servei als abonats durant dos anys.
Ara entrem en el segon any de disponibilitat del servei satel·litari per als primers compradors dels iPhone 14 i encara no sabem quin preu tindrà quan calgui pagar-lo, però aquest acord dóna pistes del futur model de negoci d’Apple, que té en els serveis la seva segona font d’ingressos. Recordem que Apple porta invertits 450 milions de dòlars en el servei, la majoria en Globalstar.
Adéu (snif) als mini. Amb l’arribada dels iPhone 15 queda descatalogat definitivament el model iPhone 13 mini, el meu favorit de la gamma. La pantalla de 5,8 polzades introduida amb l’iPhone 12 mini no ha aconseguit captar prou compradors: només el 10% dels iPhone 12 i el 5% dels iPhone 13. A partir d’ara, els mòbils de pantalla completa (l’iPhone SE no compta) considerats compactes passen a ser territori exclusiu de marques com Asus, Google i Sony.
Collita pròpia
Comentaris ocasionals sobre tecnologia, des de la meva experiència personal.
L’autèntic punt feble és la vida de les bateries. Vaig començar les vacances molt satisfet d’haver restaurat el nostre vell robot de cuina Thermomix TM31. Per menys de 50 euros vaig comprar tots els recanvis (tres juntes i una caràtula amb els botons) que calien per deixar-lo impecable sense passar pel taller de Vorwerk.
Malauradament hauré de tornar a treure aviat les eines que conservo de quan treballava en servei tècnic. En el curs de tres setmanes s’han mort -o són a punt de fer-ho- les bateries de tres dispositius que faig servir cada dia. Afortunadament hi ha recanvis a la venda i vídeos a iFixIt amb instruccions de reparació. Les tres víctimes són aquestes:
Ordinador portàtil Apple MacBook Air (de 2019). Ja he canviat abans bateries de MacBook i no espero grans dificultats. Recanvi | Instruccions.
Auriculars de diadema Sony WH-1000XM3. Dels pocs que sonen igual de bé amb la cancel·lació de soroll activada que desactivada. El canvi de bateria sembla més laboriós. Recanvi | Instruccions.
Lector digital Amazon Kindle Oasis. Aquesta m’amoïna més. Hi ha bateries a la venda, però no estic segur que aconsegueixi deixar-lo en el mateix estat que abans de rebentar-lo. Si me’n surto, potser m’animaré a recuperar el Kindle Voyager que vaig aparcar precisament perquè la bateria va dir ‘prou’. Recanvi | Instruccions.
En aquestes situacions t’adones com és d’important la reparabilitat dels dispositius electrònics. Malauradament fins ara no estan dissenyats amb aquesta intenció: aquest mes també es va desmuntar el meu rellotge ScanWatch, i l’única solució que Withings m’ha proposat és un 25% de descompte en la compra d’un de nou.
M’ajudes?
Aquest butlletí, que aniré ampliant amb funcions noves, serà el meu canal prioritari per publicar informació. Si aquesta edició d’Andròmines t’ha semblat interessant, t’agrairé que el recomanis a d’altres persones fent servir el botó següent. També m’agradarà llegir els teus comentaris i suggeriments amb el formulari de sota. Moltes gràcies!