Assortiment d'enllaços #3
L’Eurovision dels algoritmes | El desconfinament es nota a les xarxes | Trump ja tolera Huawei
Selecció diària de notícies que no dono l’abast a comentar a fons però tampoc vull passar per alt.
Aquest dimarts 12 tindrà lloc la gala final de l’AI Song Contest, el festival d’Eurovision de les cançons creades mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial. És organitzat per VPRO, la televisió pública holandesa, i en aquesta edició hi participen tretze equips de recerca d’Austràlia, Alemanya (3), Bèlgica (2), França (2), Suècia, Suïssa, Holanda (2) i el Regne Unit. L’acte, amb presentadors i jurat humans, es podrà seguir aquí en directe a partir de les 20:30 CET, però podeu fer-vos una idea del nivell de les cançons escoltant aquesta llista de Spotify. Segons ElNacional.cat, l’organizació ha convidat Catalunya Ràdio, que es membre de l’UER, a participar en la pròxima edició, pero l’emisora pública catalana nega tenir constància de tal invitació.
Les empreses d’EUA estan perdent capacitat d’influir en els futurs estàndards tecnològics, como els de la 5G, per culpa del veto del seu govern a Huawei, que no només els impedeix comerciar amb ella, sinó fins i tot participar en debats dels organismes internacionals de normalització on també participi la citada empresa xinesa. El govern Trump se n’ha adonat i prepara un reglament per eximir les seves empreses com Qualcomm i Intel del veto en aquests casos.
Més sobre Trump i la seva Huaweifòbia. El govern de la República Txeca ha signat un acord per valorar conjuntament l’eventual “influència estrangera indeguda” en els desplegaments d’equips de telecomunicacions de cara a la futura implantació de la 5G. Tot sembla raonable, fins que descobreixes que el primer ministre txec, Andrej Babis, ha subscrit l’acord amb Mike Pompeo, el secretari d’Estat dels EUA, que no són precisamente una entitat local de Txèquia. I és que hi ha estrangers i estrangers.
La Generalitat de Catalunya ha començat aquest dilluns l’estesa de la seva xarxa de fibra òptica entre les poblacions de Bagà i Puigcerdà. El Departament de Polítiques Digitals assegura que antes de finals de maig hará lo mismo en nou trams més per tal d’interconnectar 10 capitals de comarca i fins a 51 municipis de 16 comarques al seu pas. L’objetiu es acabar aquest any havent connectat totes les capitals i cobert el 84% de la població catalana. Les obres es porten a terme en règim d’urgència i la seva importància no és tant portar la fibra a aquestes poblacions, on en molts casos ja arriben les grans telecos comercials, sinó estendre la infraestructura pròpia del Govern per tal que puguin fer-la servir també operadores d’àmbit regional o local, no subjectes a obediència estatal.
Les xarxes de telecomunicacions tornen a donar pistes sobre el grau de confinament imposat per la pandèmia. En aquest cas, dels efectes de la Fase 0 amb l’autorizació per sortir de casa per franges horàries. El trànsit de dades en la xarxa de Telefónica a España baixa un 13% a les 20:00 i es manté així fins les 21:00, recuperant el seu nivell habitual a partir de les 22:00, quan la gent torna a casa i es posa a mirar YouTube o Movistar+. El trànsit de mòbil també baixa, però menys (-6% de dades y -9% de veu) perquè els ciutadans continuen fent servir el mòbil mentre passegen o corren. L’ús de videoconferència disminueix un 15% al final de la tarda, que és l’hora punta de consum.
Dish, operadora incipient d’EUA, abandona els seus plans de desplegar una xarxa NB-IoT (basada en 4G) per connectar objectes, en la que havia previst invertir 500 milions de dòlars, i es centrarà directament en fer-ho mitjançant 5G, una tecnologia amb prestacions pensades específicament per aquesta mena d’aplicacions. En realitat Dish només volia complir el termini d’inici d’activitat que li imposava la concessió de llicència d’espectre, però ara ja noli cal perquè li han donat una pròrroga com a conseqüència de la fusió entre T-Mobile i Sprint. El sunministrador havia de ser Ericsson.