Assortiment d'enllaços #29
Una setmana per als iPhone 12 | Huawei abandona Android | Enganyar el robot que corregeix exàmens | L’ús de Fortnite a iOS s’ensorra | La nova Xbox que vols | Netflix passa de la telefeina | Aplis And
Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.
Primera incògnita resolta: la presentació de novetats d’Apple serà el dimarts 15 a les (nostres) 19:00, en format virtual. A més dels quatre models d’iPhone 12, l’Apple Watch 6 i nous iPads, també s’esperen noves opcions per abonar-se a diversos serveis d’Apple amb una única quota i els AirTags, uns nous botonets geolocalitzables a l’estil dels Tile, per rastrejar l’ubicació dels teus objectes més preuats que no siguin fabricats per Apple.
Huawei, assetjada pel govern dels EUA, es disposa a accelerar la substitució d’Android per HarmonyOS com a sistema operatiu propi dels seus futurs smartphones. L’empresa xinesa ja només té accés a la variant d’Android sense els serveis i les aplicacions de Google, i ha decidit tirar pel dret, fins al punt que assegura que HarmonyOS ja ofereix entre un 70 i un 80% de les prestacions d’Android. Huawei segueix avançant cap al seu objectiu d’autosuficiència tecnològica: la setmana passada va presumir a Berlin de que l’App Gallery (la seva alternativa a la Play Store) ja és la tercera botiga mundial d’aplicacions mòbils, tot i que no concreta si en títols, descàrregues o usuaris. Tindrem més notícies d’aquí a pocs dies, a la convenció de desenvolupadors de Huawei.
El govern de la Xina s’ha proposat trolejar el dels EUA: proposa una “Iniciativa Global per a la Seguretat de les Dades” que convida els estats a abstenir-se de practicar la vigilància massiva contra altres països, i les empreses tecnològiques a no instal·lar en els seus productes i serveis ‘portes del darrere’ per obtenir il·legalment les dades dels usuaris. Vaja, el mateix que pretén la “Clean Network” dels EUA exactament allò de que Trump els acusa. És el que dic des de fa temps: hi ha gaire diferència entre que t’espiin els xinesos o que ho facin els ianquis?
Epic Games, l’empresa del videojoc Fornite, comença a patir les conseqüències de l’expulsió del catàleg de l’App Store, com a represàlia d’Apple per exigir-li que rebaixi les comissions que cobra. Gràcies als documents judicials sabem que Fortnite té 350 milions d’usuaris i que un terç d’ells hi juguen amb dispositius iOS, havent acumulat gairebé 2.900 milions d’hores de joc. Des que Epic va partir peres amb Apple, la quantitat d’usuaris de Fortnite a iOS ha caigut un 60%. Abans de fer emprenyar algú, convé fer comptes.
Microsoft ha confirmat que traurà una videoconsola d’altes prestacions per 299 euros. Es dirà Xbox Serie S i les seves característiques ja s’havien filtrat, però ara en tenim una imatge oficial. Comparada amb el model de gamma alta Xbox Serie X, aquesta Serie S tindrà menys resolució gràfica, la meitat de capacitat de disc i no tindrà lector de Bluray, però manté totes les altres prestacions gràfiques avançades, o sigui que sembla una bona opció perquè que costarà 200 euros menys.
Reed Hastings, l’amo de Netflix, diu que treballar des de casa no funciona i que pensa fer que tots els seus empleats, gairebé 9.000, tornin a l’oficina tan aviat s’hagin pogut vacunar contra el coronavirus. En el millor dels casos, preveu que es puguin quedar a casa un dia cada setmana. A la vista dels terminis que circulen sobre la disponibilitat de les vacunes, Netflix estaria parlant de recuperar la vella normalitat cap a mitjans de 2021. En realitat, això no difereix gaire de les previsions d’altres gegants de Silicon Valley. Si bé Twitter ha dit que contempla la telefeina de manera indefinida, Microsoft i Amazon han explicat que no tenen previst que els empleats tornin a la seu abans de gener de 2021, però tant Google com Facebook no preveuen que el seu personal torni al despatx fins al juliol de l’any que ve. Les declaracions de Hastings han cridat l’atenció perquè Netflix és coneguda pel seu ambient laboral super-competitiu, o sigui que més d’un empleat pensarà que està millor a casa.
Als EUA hi ha 20.000 escoles que fan servir la plataforma Edgenuity de formació a distància, que inclou una funció que corregeix amb intel·ligència artificial els exàmens dels alumnes. Però resulta que no és tan intel·ligent: hi ha estudiants que han descobert la manera d’enganyar-la, no els cal ni copiar. Es limiten a respondre cada pregunta amb dues frases ben estructurades, seguides d’una llista de tantes paraules relacionades amb el tema com poden recordar. El resultat: alumnes que abans suspenien, ara treuen excel·lents.
Si una aplicació mòbil assegura xifrar les vostres dades per protegir-les, poseu-ho en dubte. 306 dels 1.780 títols per Android més populars de la Play Store incompleixen al menys una de les 26 regles bàsiques de xifratge, de manera que la informació queda en situació vulnerable. Ho ha comprovat un equip de la Universitat de Columbia amb una eina d’anàlisi anomenada Crylogger. A banda de la baixa qualitat general de desenvolupament, el més preocupant és que només 18 dels 306 creadors van atendre les consultes dels investigadors i només vuit van respondre més enllà del segon missatge.