Assortiment d'enllaços #1
Telefónica+Virgin | Pànic a Silicon Valley | La venjança de BlackBerry es serveix freda
Selecció d’assumptes que no dono l’abast a comentar però tampoc haurien de passar per alt.
Telefónica tindrà la meitat de la major companyia de telecomunicacions del Regne Unit. Ha acordat fusionar la seva filial britànica de mòbils O2 amb l’operadora de fix Virgin Media, propietat de la nord-americana Liberty Media. Entre les dues acumulen 46 milions de clients i facturen 12.500 milions d’euros. La principal damnificada serà BT, fins ara l’única companyia que ofereix fix i mòbil sobre infraestructures pròpies de xarxa. Vodafone també patirà perquè a partir de 2021 anava a allotjar els serveis mòbils de Virgin, que ara passaran a la xarxa d’O2.
La fusió es rumorejava fa dies, però s’ha anunciat oportunament el mateix dia que Telefónica ha comunicat que retira les seves previsions d’ingressos per al 2020 a causa de la incertesa pandèmica. Els resultats del pla Álvarez Pallete de centrar-se en quatre mercats estratègics són dispars: en el primer trimestre, O2 Alemanya va facturar un + 3,8% interanual i O2 Regne Unit un + 2,9%, però Espanya va caure -1,6% i el Brasil ho va fer -13,6%. Tot i això, Telefónica pagarà dividend (0,40 € per acció), cosa que Orange va descartar fer fa pocs dies.
Seguint amb Telefónica, el pla de desfer-se progressivament de la propietat de les seves filials hispanoamericanes -les menys rendibles de l’grup-, ha patit una ensopegada: Millicom, amb seu a Luxemburg, ha retirat la seva oferta de comprar Telefónica Costa Rica (2,3 milions de línies mòbils, la segona del país) per 528 milions d’euros, al·legant uns motius força nebulosos. La firma espanyola ha dit que portarà Millicom als tribunals.
En l’aplicació mòbil del govern britànic per rastrejar contactes entre persones infectades de Covid-19 mitjançant el Bluetooth dels telèfons intel·ligents està tot malament: només funciona quan està en primer pla, de manera que consumeix més bateria; les dades captades inclouen la geolocalització; i el pitjor, es pugen a un servidor del govern i les autoritats han dit que “potser” no les esborraran quan hagi passat la crisi. És tot tan compromès que l’NHS ja es planteja passar-se al sistema alternatiu de Google i Apple, com ha fet Alemanya. Però els dos gegants tecnològics ja han dit que no admetran cap aplicació de contact tracing, per oficial que sigui, que manegi dades geolocalitzats.
Zoom, la nena bonica dels serveis de videoconferència que estan protagonitzant l’auge forçós del teletreball provocat per la Covid-19, ha comprat la firma Keybase (25 empleats) per poder incorporar el seu sistema de xifratge de vídeo. Fa un mes, Zoom va reconèixer que la seva plataforma tenia forats de seguretat que un formatge Emmental i es va comprometre a solucionar-lis en un termini de 90 dies. És el que passa quan el teu producte passa de tenir 10 milions d’usuaris (finals de 2019) a més de 200 milions (finals de març): més gent descobrint errors i un grup més nombrós i atractiu per als atacants.
Durant el primer trimestre de l’any en curs es van vendre 14 milions de rellotges intel·ligents, un 20% més que en el mateix període de l’any anterior. Segons Strategy Analytics, els Apple Watch no només mantenen el lideratge d’aquest mercat sinó que l’amplien: les seves vendes han pujat per sobre de la mitjana: un 23% i els 7,6 milions de rellotges són ja el 55% de l’total. Samsung va vendre 1,9 milions de Galaxy Watch i Garmin 1,1 milions. Algun dia algú hauria de explicar-me on és la frontera entre un rellotge que també compta les teves passes i una polsera comptapasses que també et dóna l’hora.
La divisió d’innovació urbana d’Alphabet -matriu de Google-, anomenada Sidewalk Labs, abandona el projecte Waterfront Toronto (a la foto) que pretenia urbanitzar de manera futurista barri Quayside al front marítim de la ciutat canadenca aplicant les tecnologies més avançades de ciutats intel·ligents. El motiu oficial és l’actual “incertesa econòmica sense precedents”, però cal recordar que el projecte s’ha enfrontat des del principi a una forta oposició per part d’agents locals contraris al fet que una empresa ianqui pugui explotar les dades dels ciutadans de Canadà. Un dels impulsors principals d’aquesta oposició és el milionari Jim Balsillie, un dels dos fundadors de Research In Motion (RIM), la firma canadenca dels telèfons intel·ligents BlackBerry que van ser escombrats de l’mercat pels iPhone d’Apple i, sí, els Android de Google.
Si teniu curiositat pel declivi de BlackBerry, recomano fortament la lectura de Losing The Signal, el llibre de Jacquie McNish publicat l’any 2016 que ressenya amb gran detall els errors que Balsillie i el seu soci Mike Lazaridis van cometre al no respondre adequadament a l’amenaça de l’iPhone i, posteriorment, els mòbils amb Android.
Ni tan sols els unicorns resisteixen el coronavirus. Uber anuncia que acomiada 3.700 empleats, el 14% de la seva plantilla, perquè les reserves de trajectes en els seus vehicles han caigut un 80% a tot el món. Mentrestant, Airbnb es desfarà de 1.900 empleats, una quarta part del seu personal, perquè preveu que aquest any facturarà només la meitat que en 2019. Encara no hi ha dades sobre l’afectació entre la infanteria de la gig economy: els conductors de Uber i els amfitrions d’Airbnb, si bé alguns d’aquests ja han començat a plantejar-se llogar directamente sense passar per cap plataforma.